Carmina Burana multimediaal

Carmina Burana multimediaal

Wanneer je googelt op Carmina Burana kom je heel veel tegen; teveel om op te noemen. 
Hiernder een kleine bloemlezing van opnamen op CD en DVD en een aantal vido's op YouTube.

CD

Een van de uitvoeringen die ikzelf bezit, kocht ik in 1984 en is nog steeds in de handel. Het is een digitale (DDD) opname van Decca, uitgevoerd door het Radio-Symphonie-Orchester Berlin und Chor o.l.v. Riccardo Chailly. 

Van deze CD kunt u hier enkele korte fragmenten beluisteren. Klik op de CD.

CARL ORFF (1895-1982)
Carmina Burana
(Cantiones profanae)


Radio-Symphonie-Orchester Berlin und Chor
Chorus Master Chef du choeur Chorleiter: Ernst Senff
Knabenchor des Staats- und Domchors Berlin
Chorus Master Chef du choeur Chorleiter:
Professor Christian Grube
Sylvia Greenberg, soprano
James Bowman, counter-tenor
Stephen Roberts, baritone
RICCARDO CHAILLY
Bestelnummer: 411 702 -2

 


Talloze uitvoeringen zijn er van de Carmina Burana verschenen op CD; teveel om op te noemen. Dat een CD-opname niet duur hoeft te zijn bewijst bol.com met een dubbel-CD voor nog geen 8 euro.

CARL ORFF

CD KruidvatCarmina Burana

Deze dubbel-CD biedt een ongebruikelijke en verrassende combinatie. Op de ene CD is de Carmina Burana van Orff te horen. Op de andere staat een selectie uit de ‘originele’ 12e- en 13e-eeuwse zettingen van teksten uit dezelfde bron.

Karakteristieke uitvoeringen door respectievelijk het Royal Philharmonic Orchestra onder leiding van Richard Cooke en het bekende in oude muziek gespecialiseerde ensemble van Bettina Hoffmann, Modo Antiq.

 

Een andere uitvoering die uw aandacht verdient is een opname van een uitvoering in de Nederlandse vertaling van Willem Wilmink.

Carmina Burana, wereldlijke liederen

CD Willem Willinkmuziek van Carl Orff, in een Nederlandse vertaling van Willem Wilmink

Uitvoerenden: Ex Arte, Enschede, Cappella Aequorea, Lelystad; Nijmeegs Kamerkoor; Het kinderkoor van de Enschedese Muziekschool; Het Euregio Slagwerk Ensemble; Margriet Broekroelofs & Benno Pierweijer, piano; Claudia Patacca, sopraan; Sytse Buwalda, counter-tenor; Hans van Heiningen, bariton; Frank Deiman, dirigent.
Live-opname 11 mei 1996, Muziekcentrum Enschede.

Deze CD is weer leverbaar!

De cd is voor € 9,50 + € 2,50 verzendkosten te bestellen bij Kerkvolk Kerkmuziek Kampen, Jacob Catsstraat 233, 8265 XR Kampen.

Tel: 038-3334554 / 06-13911860. email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

De tekst van de vertaling van Willem Wilmink is verschenen onder de titel Orffs keus vertaald, uitgegeven bij De Oare útjouwerij, Enschede.
Te bestellen via De Oare útjouwerij voor € 12.50. ISBN: 9071610322. 

 

DVD

In 1975 werd op de Duitse televisie een uitvoering van de Carmina Burana vertoond, waarin geen orkest of koor te zien is. Het betreft hier een zeer rijk gecostumeerde uitvoering onder regie van Jean-Pierre Ponnelle.
Beeld- en geluidkwaliteit van deze DVD zijn dik in orde.
Als extra een 'interview' met Carl Orff, waarin hij - terwijl wij naar een diashow kijken - vertelt over zijn leven en natuurlijk over de Carmina Burana.DVD Carmina Burana

 


Carl Orff - Carmina Burana
Lucia Popp - John van Kesteren - Hermann Prey Chor des Bayerischen Rundfunks - Münchner Rundfunkorchester Kurt Eichhorn (conductor) Tölzer Knabenchor - Gerhard Schmidt-Gaden (director) Jean-Pierre Ponnelle and Jean Louis Martinoty (setting) Gerhard Reuttner (producer) Jean-Perre Ponnelle (decoration and direction)
• Dolby, Surround Sound
• Laufzeit: 78 Minuten
• DVD Erscheinungstermin: 15. Oktober 2001
• Produktion: 1975

 

Bekijk een fragment van deze DVD hieronder. U ziet en hoort:

  • 10. Were diu werlt alle min
  • 11. Estuans interius
  • 12. Olim lacus colueram

 

Filmpjes op YouTube

Op YouTube zijn inmiddels vele filmpjes te zien van uitvoeringen van de Carmina Burana. Of eigenlijk: waren. Op last van muziekuitgever Schott zijn veel fimpjes met muziek uit de Carmina Burana verwijderd. Gelukkig is er nog genoeg te zien.
Scroll naar beneden voor nog meer filmpjes.

H I G H L A N D   -   M A G I C   F O R T U N A
De Duitse dance/hip hop groep Highland heeft in 2001 ook "iets moois" gedaan met O Fortuna en noemde dat Magic Fortuna.
Een van de commentaren op deze video:
"If Carl Orff off was still alive, he put a bullet in his head after watching what was made of his masterpiece 'O Fortuna'".
Oordeel zelf...

 

S Z E G E D   C O N T E M P O R A R Y   D A N C E   C O M P A N Y
Een legende, een ritueel, een unieke belevenis! Het is geen dans, het is geen theater, het is geen concert…het is CARMINA BURANA.
Deze voorstelling was 21 april 2007 te zien in Brussel.
(De originele opnamen zijn helaas niet meer op YouTube te zien.)

 

M O N T A G E   F I L M T R A I L E R S   " 3 0 0 "
Montage van twee trailers van de spektakelfilm "300" naar de strip van Frank 'Sin City' Miller over de oorlog tussen de Spartanen en de Perzen in 480 voor Christus. Knap gesneden op de muziek van "O Fortuna".
Op YouTube vind je nog meer montages van deze trailers.
V O O R   S T A R W A R S    F A N S . . . 

Apotheosis - O Fortuna

In 1991 verscheen de Maxi-Single Apotheosis - O Fortuna.
De samenstellers van deze techno-mix - Luc Rigaux en Patrick Samoy - hadden hiermee een overweldigend succes in de clubscene. Zij besloten hun versie op CD uit te brengen.
De erfgenamen van Orff "were not amused" en zij eisten dat de CD uit de handel werd genomen. Hierdoor werd het een van de meest gezochte collectors items. De CD versie is nog moeilijker te vinden dan de vinyl uitvoering.
Op Discogs worden diverse exemplaren aangeboden. Hier vind je ook meer informatie.
 
 

Natuurlijk mag André Rieu niet ontbreken...

 

En dan nu de Britse variant van Korenslag: Last Choir Standing. En wat ze bij André Rieu dubbel doen slaan wij gewoon over...  Scheelt toch mooi bijna drie minuten met Rieu...
Ysgol Glanaethwy: O Fortuna - Last Choir Standing Final - BBC One
 

 

Een héél grote commercial voor bier... It's a big ad.

 

Meer voorbeelden op YouTube.