Bewerkingen van de Carmina Burana

CD Carmina Burana in de hertaling door Willem Wilmink

Naast de bewerking van Carl Orff bestaan er nog meer bewerkingen van de Carmina Burana.

Het dichtst bij de oorspronkelijke bewerking van Carl Orff blijft de bewerking door Willem Wilmink. Het gaat hierbij om een "hertaling" in het Nederlands; de muziek van Orff is gehandhaafd.

In 1983 verscheen een bewerking door Ray Manzarek, toetsenist van de legendarische rockband The Doors. Manzarek bleef in grote lijnen trouw aan de bewerking van Orff, maar gooide er af en toe een scheurende gitaar, pompende drums en een achteloos improviserend synthesizerriedeltje doorheen in de beste progrocktraditie.

In 2005 bracht Corvus Corax - een Duitse muziekgroep die middeleeuwse muziek brengt - een totaal nieuwe bewerking van enkele teksten uit de Carmina Burana onder de naam Cantus Buranus.

 

Carmina Burana, wereldlijke liederen

muziek van Carl Orff, in een Nederlandse vertaling van Willem Wilmink

Uitvoerenden: Ex Arte, Enschede, Cappella Aequorea, Lelystad; Nijmeegs Kamerkoor; Het kinderkoor van de Enschedese Muziekschool; Het Euregio Slagwerk Ensemble; Margriet Broekroelofs & Benno Pierweijer, piano; Claudia Patacca, sopraan; Sytse Buwalda, counter-tenor; Hans van Heiningen, bariton; Frank Deiman, dirigent.

Live-opname 11 mei 1996, Muziekcentrum Enschede.

Deze CD is weer leverbaar!

De cd is voor € 9,50 + € 2,50 verzendkosten te bestellen bij Kerkvolk Kerkmuziek Kampen, Jacob Catsstraat 233, 8265 XR Kampen.

Tel: 038-3334554 / 06-13911860. email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Op YouTube is een Deense versie te horen. Falsk er lykken

 

Bewerking door Ray Manzarek

Na het overlijden van Jim Morrison in 1971 stortte The Doors-toetsenist Ray Manzarek (1939) zich op een nogal wisselvallige solocarrière. Op de twee albums die de overgebleven Doors-leden na de dood van Morrison opnamen zong Manzarek, maar het succes van weleer bleef uit. Ook zijn twee solo-albums ('The Golden Scarab' en 'The Whole Thing Started With Rock & Roll Now It's out of Control' uit respectievelijk 1973 en 1974) sloegen niet aan. Manzarek begaf zich vervolgens achter de schermen en produceerde onder meer het invloedrijke punkalbum 'Los Angeles' (1980) van de groep X. Pas in 1983 bracht hij een nieuw album uit ('Carmina Burana', maar daarover later meer), veertien jaar later gevolgd door 'Love Lion', waarop Manzarek samenwerkte met de dichter Michael McClure. De toetsenist had geen haast; hij genoot van zijn 'pensioen', schreef zijn autobiografie en tourt momenteel nog af en toe de wereld over in het kader van een of andere Doors-tribute - het rustig voortkabbelende leven van een rocker op leeftijd.

Maar goed, in 1983 zag zoals gezegd zijn album 'Carmina Burana' het licht, een vrije bewerking van de middeleeuwse liederen die door Carl Orff onder het stof vandaan waren gehaald. Manzarek pakte het serieus aan; hij riep de hulp in van Philip Glass, Kurt Munkacsi en dirigent Michael Riesman en verdiepte zich in de ontstaansgeschiedenis van de liederen (en doet daarvan uitgebreid verslag in de liner notes). Het resultaat is een intrigerende rockvariant van de Carmina Burana, waarbij Manzarek in grote lijnen trouw blijft aan de bewerking van Orff, maar er af en toe een scheurende gitaar, pompende drums en een achteloos improviserend synthesizerriedeltje doorheen gooit in de beste progrocktraditie. De lp werd indertijd door critici neergesabeld en omschreven als pretentieus en overbodig. Nu is Manzareks 'Carmina Burana' weliswaar soms wat cheesy, maar wie daar doorheen prikt houdt een over het hoofd gezien meesterwerkje over.

Bron: Araglins muziekblog

Carmina Burana Ray Manzarek

Beluister fragmenten van de CD op Artist direct

Beluister en bekijk "O Fortuna" van Ray Manzarek op YouTube

 

Cantus Buranus van Corvus Corax

Corvus Corax is een Duitse muziekgroep die middeleeuwse muziek brengt, daarbij gebruik makend van een verzameling authentieke instrumenten, zoals het schalmei, klaroen, slagwerk en diverse doedelzakken. De band staat bekend om haar uitbundige live-optredens en de bizarre, extravagante klederdracht, uiterlijk en het behangen zijn met diverse ornamenten. Meer op Wikipedia.nl.


Hier een live-optreden met hun versie van Dulcissima.

Dulcissima maakt deel uit van het op de Carmina Burana gebaseerde werk Cantus Buranus.
Meer fragmenten en beelden van Cantus Buranus op de website Cantus Buranus.